Právě si prohlížíte Masopust 2024

Masopust 2024

Masopust – vypečená zábava a příslib blížících se Velikonoc

Čtvrtým rokem pořádáme ve škole v Chotěvicích masopustní procházku. Když jsme s dětmi vzpomínali, jak to vlastně začalo, dostali jsme se do období, kdy bylo zakázáno se setkávat, zpívat a vlastně i tančit. Co ovšem zůstalo, to byly procházky na čerstvém vzduchu. Tak jsme tehdy zakázané karnevalové taneční rejdění v tělocvičně přetavili do masopustní procházky.

Tento rok 2024, jsme vyšli nastrojení ve čtvrtek 8. 2. krátce po 12. hodině. Bylo pod mrakem, ale teplo bez větru, jen občas trochu lehkého mžení, které hned zas přestalo. V pozvánkách stálo, že se průvod objeví u školy, pak sejde k Obecnímu úřadu, k domu pro seniory a ke školce. A tak se také stalo.

Za čtyři roky se nám nejen rozrostla sbírka písniček ve valčíkovém i polkovém rytmu, zaznělo také znovu masopustní kázání, které zapsal a zachoval K.J. Erben, ale rozrostly se také vzpomínky na nejrůznější maškary, které děti a rodiče vymysleli a šikovně vytvořili. A kdo nevytvořil, snažil se alespoň nějak mimořádně přičesat vlasy či vylovit v šatníku nějaký extra masopustní kousek. Opět děkujeme všem maškarám za čas, který věnovaly své výstroji, muzikantům a zpěvákům za veselou notu, tanečníkům za to, že se nestyděli jít do kola, kuchařkám a hospodyňkám za výborné masopustní dobroty a divákům, v čele s panem starostou, za přízeň.