Právě si prohlížíte Masopustní průvod 2022

Masopustní průvod 2022

V pátek 25. února jsme se u příležitosti masopustních radovánek vydali v maskách a za čerstvého jihozápadního větru na obchůzku s několika zastaveními. Hned po obědě, před 12. hodinou, začal čilý ruch v šatně i ve družinách, protože přestrojit se do maškar všeho druhu dá trochu práci. Kdo byl už nastrojený nejen v zimním teplém oblečení, ale také v masopustním svršku, mohl si jít pro soutěžní číslo své masky. To pomáhala připínat Terezka Kuznierová z 5.třídy. Hned, jak byly všechny masky před školou a několikrát cvakla spoušť fotoaparátu pro památeční fotografii, všichni se vzájemně okoukli, aby mohli ostatní maškary ohodnotit a přidělit své tři body. A bylo z čeho vybírat, babky kořenářky, kat, pasáček, pračka i se špinavým prádlem, myslivec, muzikant, pirát čertík, kominíčci, řezník, prasátko, koňáčky, strašidýlka všeho druhu, to byla letošní přehlídka nápadů a provedení masopustních převleků, které si děti za pomoci rodičů připravily. Když bylo pomocí samolepek odhlasováno, už se blížila 12. hodina a 30.  minuta, vyrazily masky za doprovodu pana ředitele Šuberta (ten byl opravdový 🙂 ), cikánky (paní vychovatelka Lárová), kobyly (paní učitelky Břeňová a Šimanovská) a jeptišky (paní vychovatelka Pachlová) na první zpívání, hraní a taneček za paní kuchařkou. Tam si prstíky hráček na flétnu ze třetí třídy vyzkoušely, jestli to půjde hrát i v docela silném větru. Šlo to.

Vybaveni dobrotami od maminek a naší paní kuchařky, hudebním doprovodem a také kolečkem vystlaným polštářem pro naše prasátko, jsme se vydali na radnici. Tam už nás vyhlížel nejen pan starosta Lukeš. První skupina diváků, maminek, tatínků, babiček, dědů a dalších kolemjdoucích si mohla poslechnout masopustní kázání a tři písničky (Zajíc běží k háji, Masopust držíme a V tom našem mlejně), při kterých se dalo zahřát tanečkem. Před úřadem jsme si také udělali společné foto a šlo se dál. Hrálo se a tancovalo i při dalších zastaveních, maškary ochutnávaly připravené pohoštění a nabízely zase to svoje. Pěkně vystrojené a náležitě připravené nás čekaly hospodyňky ještě před prodejnou a u bytovek ve směru na Trutnov. Správně provětraný průvod masek navštívil i školku. Bylo po 14. hodině a pod oknem jsme ten den dětem i paní učitelce zazpívali naše písničky naposledy.

Pak už se maškary vracely netrpělivě do školy, čekalo je vyhodnocení soutěže v hlasování o nejlepší masku. Všechny masky měly možnost rozdělit své tři hlasy podle svého soudu, a tak se na prvním místě se 14 hlasy umístila pračka (Toník) a kat (Artur) a druhé místo s 9 hlasy muzikant (Štěpán) a myslivec (Vašík). Všechny další masky (můžete se podívat ve fotogalerii) také obdržely koledu od obecního úřadu v podobě balíčku s malou dobrotou a hračkami. Masopustní odpoledne se vydařilo, počasí nám přálo a radost byla s námi na procházce také. Už se těšíme na další ročník, děkujeme za pěkné chvíle a snad jsme potěšili i vás.